Abrazivi pe Suport


Male plasterer in uniform polishing the wall.
Abrazivii pe Suport sunt folositi pentru o gama larga de aplicatii de tratare a suprafetelor care includ operatiile de slefuire, finisare, dimensionare, fasonare si polizare intr-o mare varietate de piete, oriunde este nevoie ca o suprafata sa fie netezita sau finisata.

Pietele includ ingineria tehnica cum ar fi fabricarea sculelor, fabricarea protezelor, a croselor de golf, industria cristalelor, industria auto, turnatorii precum si sectorul industrial care include operatii de sudura, prelucrarea lemnului, slefuire pardoseala si intretinere generala. Alte piete importante includ refinisarea auto, cai ferate, zugravirea si decoratiuni si DIY.

Saint-Gobain este unul din lideri mondiali in fabricarea abrazivilor pe suport.

Abrazivii pe Suport sunt produse compuse din trei elemente principale-un suport flexibil sau semi rigid, granule abrazive si un adeziv care lipeste granulele de suport.

TIPURI DE ABRAZIVI
Oxid de Aluminiu: Se adapteaza foarte bine operatiei de rectificare a materialelor rezistente la rupere cum este otelul carbon, aliajul din otel, bronzul dur si lemnul tare. Daca rezistenta(abilitatea de a rezista ruperii)este cea mai importanta caracteristica, atunci oxidul de aluminiu surclaseaza toate celelalte granule abrazive.

Carbura de Siliciu: Cea mai ascutita si mai rezistenta dintre toate mineralele folosite in abrazivii pe suport. Aceste caracteristici il fac abrazivul ideal pentru rectificarea metalelor neferoase (aluminiu, alama, bronz, magneziu, titan etc.), cauciuc, sticla, plastic, lemn fibros, email si alte materiale relativ moi. Carbura de siliciu este superioara oricarui alt abraziv datorita abilitatii sale de a penetra si a taia mai repede la presiune usoara.

Zirconiu si Alumina: Are o caracteristica unica de autoascutire si astfel ii creste durata de viata la operatiile de indepartare a materialului grosier. Acesti abrazivi sunt foarte potriviti pentru slefuirea dificila a metalelor si rindeluirea lemnului,deoarece ruperea controlata a granulei produce in continuare puncte noi ascutite de slefuire.

Oxid de Aluminiu Ceramic: un abraziv rezistent, dens si durabil datorita microstructurii sale. Particulele extrem de mici se desfac in timpul utilizarii, producand multiple alte varfuri ascutite. Deoarece oxidul de aluminiu ceramic ramane ascutit, in special in operatii la presiune medie si ridicata, acesta taie la o rata mai mare decat a celorlati abrazivi.

TIPURI DE SUPORT
Fie ca este din hartie, panza, fibra vulcan sau poliester, suportul trebuie sa fie destul de fin pentru ca stratul adeziv sa fie uniform, destul de puternic pentru a rezista presiunii in timpul slefuirii si destul de flexibil pentru a se contura perfect.

Hartia: Cu cat este mai usoara cu atat este mai mare gradul de flexibilitate; iar daca este mai grea ,rezistenta la rupere este mai mare.

Panza: Suporturile de panza sunt mai rezistente decat hartia, oferind o rezistenta mai mare la rupere, de asemenea rezista la indoire si intindere continua in timpul utilizarii.

Fibra: Suporturile de fibra au mai multe straturi de hartie impregnata ceea ce le face mai dure si mai rezistente. Aceste suporturi sunt folosite la discurile de fibra cu lianti din rasina destinate pentru aplicatiile dificile de slefuire.

INVELISURI
Exista doua tipuri de suporturi din granule abrazive:

Deschise – in mod normal 75% dintre suporturi sunt acoperite de granule abrazive care sunt uniform imprastiate fiind astfel ideale pentru operatiile unde surplusul de material ar ”incarca” sau colmata suprafata, micsorand eficienta de taiere si scurtand astfel viata abrazivului.

Inchise – suportul este acoperit aproape complet de granule abrazive. Este utilizat in operatii unde incarcarea nu reprezinta o problema si este nevoie de o finisare superioara.